recepten & kookavonturen

Appelmoes het basisrecept

Appelmoes het basisrecept

Basisrecepten zijn toch wel iets wat ik ontzettend leuk vind om te maken. Daarom deze keer een basisrecept voor appelmoes. Wist je daar maar 3 ingrediënten voor nodig hebt. Het vierde ingrediënt in dit recept, de kaneel, is namelijk optioneel. Ik vind het meetrekken van kaneelstokjes in de moes ontzettend lekker, maar er zijn genoeg die hem liever puur hebben.

Welke appels ik gebruik voor appelmoes

Appelmoes maak ik meestal met feestdagen of als ik een lading appels heb die toch wel veel plekjes hebben of meelderig smaken. Weggooien van appels vind ik zonde en appelmoes is dan een uitkomst. Wij hebben altijd dezelfde soort appels in huis. Jonagold, Elstar of in het najaar die van onze eigen appelboom die volgens mij rasloos is. Huisappels noemen we ze maar voor het gemak. Dat stond namelijk letterlijk op het label toen ik het boompje jaren geleden kocht. Wil je het zeker weten? Vraag dan je groenteboer om advies welke appel geschikt is.

Basisrecept voor appelmoes

Een makkelijk basisrecept dat maar uit 3 ingrediënten bestaat. De kaneel is optioneel en kun je evt. weglaten. 

Servings 4 personen

Ingredients

  • 750 gr. appels
  • 2 el. suiker
  • 100 ml. water
  • 2 kaneelstokjes

Instructions

  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze vervolgens in grove stukjes. 

  2. Doe de stukjes appel in een pan met de 2 el. suiker, 100 ml. water en de 2 kaneelstokjes. Breng dit zachtjes aan de kook. 

  3. Laat het op laag vuur een uurtje pruttelen. Roer de appels af en toe goed door. Op een gegeven moment zul je zien dat de appelstukjes uit elkaar gaan vallen en er een moes ontstaat.

  4. Na ongeveer een uurtje is je appelmoes klaar en kun je hem laten afkoelen. Haal vervolgens de kaneelstokjes eruit.

  5. Je kunt de appelmoes maximaal een week bewaren in de koelkast in een afgesloten potje.