recepten & kookavonturen

Aziatisch gehakt met boontjes

Aziatisch gehakt met boontjes

Dit recept voor Aziatisch gehakt met boontjes staat op mijn vaste lijstje met gerechten voor door de weeks. Jaren geleden vond ik het in een kookboek en gaande weg heb ik naar onze eigen smaak aangepast. Het gerecht is erg voordelig en ook makkelijk om te maken. Het enige wat je wellicht extra nodig hebt zijn de Aziatische smaakmakers als je die nog niet in huis hebt. Deze blijven echter lang goed, en is de kleine investering zeker weten waard.

Serveer het Aziatisch gehakt met je favoriete rijst zoals bijvoorbeeld basmati of zilvevliesrijst. Ook lekker erbij is een komkommersalade. Dit verhoogt het aantal groenten in het gerecht en geeft het frisheid.

Aziatisch gehakt met boontjes

Een lekker snel gerecht wat ideaal is voor doordeweeks. Voordelig en makkelijk om te maken. 

Servings 4 personen

Ingredients

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm. gember
  • 2 el. boter
  • 400 gr. gehakt
  • 400 gr. sperzieboontjes
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl. korianderpoeder (katoembar)
  • 1 tl. citroengraspoeder (sereh)
  • 2 el. sojasaus
  • 250 ml. kippenbouillon
  • 6 druppels vissaus
  • 1 tl. sambal manis of meer naar wens
  • 1 el. gembersiroop
  • zout & peper
  • 4 personen rijst

Instructions

  1. Zet alvast een hapjespan klaar op je fornuis en zet twee pannen met water klaar voor de boontjes en rijst. Snipper de ui, pers de knoflook en snij de gember superfijn. 

  2. Snij de steeltjes van de boontjes en was ze. Kook ze vervolgens gaar in de pan met water met een snufje zout.

  3. Bereid ondertussen de rijst volgens de verpakking.

  4. Doe de boter in de hapjes pan en verhit de pan. Laat de boter eerst uitbruizen en fruit dan zachtjes de ui, knoflook en gember aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rustig op middelmatig vuur rul en gaar. 

  5. Als het gehakt rul gebakken is voeg je de specerijen toe en fruit deze 2 minuten mee. Voeg nu de sojasaus, kippenbouillon, sambal, vissaus en gembersiroop toe. Laat het geheel inkoken tot een saus. Dit duurt ongeveer 15 minuten. 

  6. Giet de beetgare boontjes af en voeg ze toe aan het gehakt. Breng het geheel eventueel op smaak met zout en peper indien dit nog nodig is. 

Eet Smakelijk!