recepten & kookavonturen

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes

Soms doen we mee met de Food Blog Swap die onder Nederlandse foodbloggers word gehouden. Hiervoor word je uitgeloot aan een ander blog en daar mag je wat van koken of bakken, en dan daar je eigen draai aan geven. In augustus 2014 mochten we van het van blog van Helen bakken, HandmadeHelen. Het is zeker de moeite waard om eens tussen al haar lekkere recepten te snuffelen. We hebben gekozen voor het recept van bitterkoekjes, echter zonder een eigen draai, want dat vonden we toch wat lastig met zo’n klassieker

En wow, wat waren ze lekker, deze bitterkoekjes. De schaal was binnen een mum van tijd gewoon leeg. Mijn vriend die helemaal niet van bitterkoekjes houdt, kon zelfs zijn vingers er niet vanaf houden.

Bitter?

De oorsprong van bitterkoekjes zijn niet echt bekend maar wel werden bitterkoekjes vroeger vaak cadeau gegeven op bruiloften. Het zoete en bittere van de koekjes staat voor de liefde en de tegenslagen van het huwelijk. Vroeger waren deze koekjes meer bitterder dan nu, dat komt omdat er toen bitteramandelen werden gebruikt. Tegenwoordig worden zoete amandelen gebruikt en een bitteramandel-essence om toch dat bittere terug te halen in de smaak.

Bitterkoekjes zijn ideaal voor mensen die gluten- en lactosevrij zijn. Verder zijn ze echt heel makkelijk om zelf te maken en je hebt er maar weinig voor nodig. Niet alle supermarkten verkopen amandelmeel of bitteramandel-essence. Je zou dit dan online kunnen bestellen of kunnen kopen bij een gezondheidswinkel.

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes, maar dan vele malen lekkerder dan die van de supermarkt. Met maar weinig ingrediënten zet je deze koekjes snel op tafel. 

Servings 20 koekjes

Ingredients

  • 150 gr. gemalen amandelen
  • 150 gr. poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 10 ml. el bitteramandel-essence

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Doe de gemalen amandelen in een kom. Zeef hier de poedersuiker bij. Druk de korreltjes poedersuiker door de zeef zodat alles uiteindelijk in de kom komt. Roer dit goed door elkaar heen. Doe de twee eiwitten in een klein maatbekertje en voeg dit beetje bij beetje bij het amandel- poedersuiker mengsel. Tot een dikke massa ontstaat die je kunt opspuiten.
  2. Een massa die te dun is gaat namelijk vloeien en dan worden het geen mooie koekjes maar één hele grote koek. Ook lekker maar niet de bedoeling. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe een glad spuitmondje in een spuitzak en spuit dopjes van ongeveer 3 cm. Bak de koekjes in ongeveer 10 á 12 minuten goudbruin in de oven.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.