van Hanneke en Jolien

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes (FoodBlogSwap)

In augustus 2014 mocht ik, voor de Food Blog Swap) van het van blog van Helen bakken, HandmadeHelen. Het is zeker de moeite waard om eens tussen al haar lekkere recepten te snuffelen. Jolien en ik hebben beide van Helen haar blog gebakken, gewoon omdat ze zoveel lekkers te bieden heeft. In dit recept vind je de bitterkoekjes.

En wow, wat waren ze lekker, deze bitterkoekjes. De schaal was binnen e

en mum van tijd gewoon leeg. Mijn vriend die helemaal niet van bitterkoekjes houdt kon zelfs zijn vingers er niet vanaf houden.

Bitterkoekjes?

De oorsprong van bitterkoekjes zijn niet echt bekend maar wel werden bitterkoekjes vroeger vaak cadeau gegeven op bruiloften. Het zoete en bittere van de koekjes staat voor de liefde en de tegenslagen van het huwelijk. Vroeger waren deze koekjes meer bitterder dan nu, dat komt omdat er toen bitteramandelen werden gebruikt. Tegenwoordig worden zoete amandelen gebruikt en een bitteramandel-essence om toch dat bittere terug te halen in de smaak.

Bitterkoekjes zijn ideaal voor mensen die gluten- en lactosevrij zijn. Verder zijn echt heel makkelijk om zelf te maken en je hebt er maar weinig voor nodig. Niet alle supermarkten verkopen amandelmeel of bitteramandel-essence. Je zou dit dan online kunnen bestellen of kunnen kopen bij een gezondheidswinkel.

Dit heb je nodig voor 20 koekjes

FBS bitterkoekjes bakplaat

  • 150 gr gemalen amandelen
  • 150 gr poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • ½ el bitteramandel-essence

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Doe de gemalen amandelen in een kom. Zeef hier de poedersuiker bij. Druk de korreltjes poedersuiker door de zeef zodat alles uiteindelijk in de kom komt. Roer dit goed door elkaar heen. Doe de twee eiwitten in een klein maatbekertje en voeg dit beetje bij beetje bij het amandel- poedersuiker mengsel. Tot een dikke massa ontstaat die je kunt opspuiten.
FBS bitterkoekjes eind

Een massa die te dun is gaat namelijk vloeien en dan worden het geen mooie koekjes maar één hele grote koek. Ook lekker maar niet de bedoeling. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe een glad spuitmondje in een spuitzak en spuit dopjes van ongeveer 3 cm. Bak de koekjes in ongeveer 10 á 12 minuten goudbruin in de oven.

Geniet ervan!

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


1 thought on “Bitterkoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *