recepten & kookavonturen

Bleekselderijsalade met gerookte kip

Bleekselderijsalade met gerookte kip

Deze bleekselderijsalade met gerookte kip en appel draait om een gouden smaakcombinatie. Twee knapperige ingrediënten met het rokerige karakter van de zachte malse kipfilet. De smaken breng je makkelijk samen met een paar eetlepels mayonaise waardoor het één geheel word. Beetje peper erdoor en je salade is eigenlijk al klaar. Ik voeg bewust geen extra zout toe aan deze salade omdat de kipfilet en mayonaise al zout voldoende bevatten voor de hele salade. Het snufje verse gemalen peper heeft hij wel nodig voor wat extra smaak.

Bleekselderij

Bleekselderij is een ontzettend veelzijdige groente. Het zijn de jonge bladstengels van de selderijplant. Hij word als smaakmaker gebruikt in vele internationale keukens zoals bijvoorbeeld de Italiaanse keuken maar ook als smaakmaker in bouillons, soepen en sauzen. Als zelfstandige groente kun je hem prima smoren met wat boter of er een heerlijke bleekselderijsoep van maken. Rauw word hij veel in salades verwerkt, maar ook als basis voor hapjes gebruikt of om mee te dippen.

Als je bleekselderij koopt moet je er vooral op letten dat de stengels stevig zijn en dat er geen bruine plekken aan zitten. Slappe stelen betekend dat hij al even ligt. Verder moet hij lekker fris ruiken. Bleekselderij word vaak los verkocht of in een transparante verpakking (wat ik eigenlijk niet snap) waardoor je goed kunt zien of hij nog vers is of niet. In de koelkast blijft hij best wel een paar dagen vers. De bleekselderij die je over houdt van deze bleekselderijsalade kun je dus prima bewaren voor een recept later in de week.

Bleekselderijsalade met gerookte kipfilet en appel

Een eenvoudig te bereiden salade die ideaal is als bijgerecht voor de barbecue of lunch.

Ingredients

  • 200 gr. bleekselderij
  • 2 kleine elstar appels
  • 1 gerookte kipfilet
  • 3 el. mayonaise volle
  • 35 gr. pijnboompitten
  • 1 snuf peper vers gemalen

Instructions

  1. Neem een stengel bleekselderij en snij van beide uiteinden ongeveer 1 cm af zodat het gedroogde randje eraf is. Snij de bleekselderij vervolgens in dunne plakjes. Snij zoveel plakjes tot je 200 gr. hebt.

  2. Snij de appels in vier kwarten en snij het klokhuis eruit. Snij de appel vervolgens in stukjes van ongeveer 2 cm. 

  3. Snij de gerookte kipfilet in blokjes van ongeveer 1,5 cm. 

  4. Doe bovenstaande ingrediënten in een kom met 3 dikke eetlepels mayonaise en roer alles goed door elkaar. Zet de kom even weg in de koelkast. 

  5. Zet een droge koekenpan op het fornuis op hoog vuur. Als de pan goed heet is kun je de pijnboompitten erin doen. Rooster de pijnboompitjes tot ze goudbruin worden. Pas ontzettend goed op als ze eenmaal gaan kleuren, zijn ze heel snel zwart i.p.v. goudbruin. Blijf hier dus continu bij. Laat de pijnboompitten vervolgens op een bordje afkoelen. 

  6. Voeg de helft van de afgekoelde pijnboompitten bij de kom met de andere ingrediënten en breng het op smaak met een snufje peper. Serveer de salade op een leuk bord of een mooie schaal en garneer hem af met de pijnboompitten.