recepten & kookavonturen

Chocoladecake met smarties

Chocoladecake met smarties

Deze chocoladecake met smarties heb ik afgelopen woensdag met onze peuter van bijna 3 gemaakt. Ze vind het superleuk om te helpen in de keuken en vroeg papa en mama al een hele week wanneer ze eens een taartje mocht maken. En dan wel een echt taartje, niet eentje uit haar eigen keukentje. Toen ik haar woensdag vertelde dat we samen een chocoladecake gingen bakken met smarties (haar favoriete snoepjes) was ze helemaal blij, superleuk was het antwoord.

Bakken met kinderen

Kinderen kunnen prima helpen in de keuken en eigenlijk al vanaf dat ze een jaar of 2 zijn. Denk maar aan aardappels in de pan doen. Of de bloem in een kom scheppen voor koekjes. Voor deze chocoladecake met smarties heeft onze dochter alle droge ingrediënten in de kom gedaan. De chocolade heb ik uiteraard zelf gedaan, maar de blokjes chocolade kan zij weer prima in een kom doen. Vervolgens roert ze er flink op los, alsof het de meest belangrijke taak van haar leven is. De tong steekt ze letterlijk uit. Samen doen we het beslag dan in een kom. Eigenlijk helpt ze met alles waar geen mes of fornuis aan te pas komt. Het mooiste vind ze natuurlijk de taart versieren met smarties, iedere smartie moet erop gelegd worden. Waar ze wel even mee bezig is. Wij hebben een hele gezellige middag gehad. En de tijden dat we moeten wachten gaan we gewoon lekker thee drinken en dochterlief spelen. Ik hoop dat jullie met dit recept net zo’n leuke middag hebben als wij.

Over het recept

Deze chocoladecake met smarties heeft veel weg van het recept voor brownie. En net als een brownie is de kern van deze cake wat nat. Dit noemen ze ook wel sticky. Als je hem doorsnijd is het dus normaal dat er wat kleurverschil zit tussen de kern en de rest. De cake is erg smeuïg en machtig, dat komt vooral door de vele chocolade, boter, suiker en eieren. Een cake waar je het beste kleine puntjes van kunt snijden. Dit is hoe je hem maakt.

Chocoladecake met smarties

Eenvoudige chocoladecake die je samen met je kinderen kunt maken. 

Ingredients

  • 100 gr. pure chocolade
  • 100 gr. roomboter
  • 150 gr. suiker
  • 3 eieren
  • 60 gr. bloem
  • 100 gr. pure chocolade voor de ganache
  • 100 gr. ongezoete slagroom voor de ganache
  • 3 doosjes Smarties of soortgelijke snoepjes

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  2. Snij de boter en de roomboter in blokjes en doe dit in een warmte vaste kom. Deze gaan we au-bain-marie verwarmen. Zet hiervoor een pan op het vuur met een laagje water, het is belangrijk dat de kom goed pan past maar niet het water raakt. Zet de kom op de pan en laat de chocolade met de boter smelten, roer dit af en toe door. 

  3. Doe de suiker, bloem en eieren in een kom en roer dit goed door elkaar. Ik laat het chocolademengsel altijd wat afkoelen, ongeveer 10 minuten zodat ei niet direct stolt als je het chocolade/botermengsel bij de rest doet. 

  4. Doe na 10 minuten het chocolade/botermengsel beetje bij beetje bij de rest. Roer het tussentijds steeds snel en goed door voor je er weer nieuwe bij doet. Roer door tot alles een egaal beslag is. 

  5. Als je een metalen bakblik gebruik, moet je hem goed invetten voor je het beslag erin kunt doen. Doe dan het beslag in de bakvorm. Bak de cake nu ongeveer 40 minuten.

  6. Controleer met een sateprikker, breinaal of speciale cakenaald of je cake gaar is. Als hij er schoon uit komt dan is hij gaar. Laat de cake nu afkoelen, bij voorkeur op een rekje.

  7. Voor de ganache gaan we de chocolade weer au-bain-marie smelten. Net als bij stap 1. Als de chocolade gesmolten is voegen we de slagroom toe en roeren we dit goed door elkaar tot het een mooie gladde massa is. Laat de ganache ook wat afkoelen zodat het wat dikker word.

  8. Als de cake afgekoeld is kun je de ganache over de cake gieten. Doe dit voorzichtig zodat het mooi op de cake blijft liggen. 

  9. En dan komt het leukste stukje. Versier de taart met de smarties. Laat de taart en ganache helemaal afkoelen. En klaar is je vrolijke taart. 

Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.