van Hanneke en Jolien

Gegratineerde bloemkool

Gegratineerde bloemkool

De basis: Gegratineerde bloemkool.

Bloemkool is een allemansvriend, een product dat veel mensen lekker vinden. Wie kan zich ‘mama’s’ bloemkool met melksausje niet herinneren? En nog veel mooier, bloemkool is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar. Gratineren is een mooie vakterm uit de keuken. Het is niks anders dan iets voorzien van een bruin korstje. Die doe je ┬ámet behulp van een oven of in een professionele keuken, met behulp van een salamander. Een soort van open grill. die vanaf boven warmte geeft.

Gratineren kan je met veel producten. Denk aan een lekker krokant korstje op je stukje vis of je pasta gratineren met kaas. Het gratineren met kaas komt trouwens het meeste voor omdat het snel en gemakkelijk is. Een klassieker om te gratineren is uiteraard de bloemkool met kaassaus. Uiteraard niet uit een pakje maar lekker zelf gemaakt. Dat geratineerd het beste.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kleine bloemkool
  • 50 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 60 gr kaas
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat

Zo maak je het.

Verwarm de oven voor op 250 graden of zet hem op de grillstand als je deze hebt. Maak de bloemkool schoon door al het groen en de steel te verwijderen. Snij roosjes van de bloemkool en kook deze naar wens gaar. In de tijd dat de bloemkool kookt kun je de saus maken. Smelt 50 gram boter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Roer dit door tot het een egale massa is. Laat het geheel garen dit duurt ongeveer 4 minuten. Roer het steeds door maar zorg ervoor dat het niet aanbrandt. Je hebt nu een roux gemaakt.

Voeg dan de koude melk toe, beetje bij beetje. Voeg een scheut melk toe en roer dit door de roux. Als alles weer een egale massa is voeg je weer nieuwe melk toe. Dit tot de melk op is en je een mooie witte saus hebt. Voeg de kaas toe aan de saus en laat deze smelten. Als laatste breng je de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je hebt nu een kaassaus gemaakt.

Giet de bloemkool af en doe deze in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen. Zet de schaal in de oven tot de er een mooie bruine korst ontstaat. Blijf er goed bij als het eenmaal gaat verkleuren, gaat het heel snel. Als de schaal de gewenste kleur heeft haal je hem eruit en is hij klaar om te serveren. Je kunt het nog wat garneren met peterselie voor de kleur.

Eet smakelijk!
Made by Hanneke

 

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *