van Hanneke en Jolien

Stoofpot met Guiness(Slowcooker)

Stoofpot met Guiness(Slowcooker)
Deze Ierse Guiness stoofpot heb ik nu twee keer gemaakt en ik moet zeggen dat het hier erg in de smaak smalt. Door de groenten en het rundvlees krijgt de stoofpot veel smaak. Maar de Guiness is de held in dit gerecht. Het is een lekker hartig gerecht dat prima bij een koude of regenachtige dag past.

En als je een “slowcooker” hebt is het super makkelijk om dit te maken, want je hoeft er de rest van de dag niet meer naar om te kijken. Het is een gezonde stoofpot die heel goed past in een gezond voedingspatroon. Dit komt door het magere vlees en de vele groenten.

Dit heb je nodig voor 4 personen.

  • 30 gr. margarine
  • 800 -1000 gr. rundvlees om te stoven zoals sucadelappen (1 stuk)
  • 5 uien (klein/middel groot)
  • 300 gr. knolselderij
  • 300 gr. koolrabi
  • 300 gr. winterpeen
  • 200 gr. bleekselderij
  • 560 ml Guiness
  • 2 el. tomaten puree
  • 300 ml water
  • 3 bouillon blokjes
  • 1 el. tijm
  • zout naar smaak
  • peterselie ter garnering
Snij het rundvlees in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Doe de boter in een pan en bak in kleine hoeveelheden het rundvlees rondom bruin. Terwijl het vlees bruint strooi je er wat zout over.

Wanneer je al het rundvlees gebakken hebt doe je deze in de slowcooker.
Snij nu de bleekselderij in reepjes en de ui in fijne ringen en bak deze in de pan waar je net het rundvlees in gebakken hebt. Voeg wanneer de ui glazig is de tomatenpuree erbij en bak dit nog even 2 a 3 minuten. Wanneer het gebakken is doe je een kleine hoeveelheid Guiness in de pan zodat je de aanbaksels beter los kunt krijgen. Doe dit bij het rundvlees in de slowcooker. Snij nu de knolselderij en de koolrabi in blokjes. Snij de winterpeen in stukken en halveer deze nog een keer tot ze ongeveer dezelfde grootte hebben als de andere groenten en doe deze ook in de slowcooker. Doe de Guiness in de slowcooker. Neem 300 ml warm water en voeg hier de bouillon blokjes aan toe en meng goed door. Doe deze samen met de tijm en nog wat zout naar smaak in de slowcooker en doe de deksel erop. Zet je slowcooker op low en laat dit 8 uur staan!

Je stoofpot is klaar…

Wanneer je stoofpot klaar is, haal je het vlees en de groenten uit de slowcooker en doe deze in een schaal. Doe het vocht in een grote bakpan en kook deze even goed in Doordat een slowcooker het vocht niet verdampt is dit even nodig. Wil het niet zo goed indikken? Dan kun je er wat allesbinder aan toe voegen. Zodra je saus goed ingekookt is doe je deze weer terug bij het vlees. Strooi er wat peterselie overheen en serveer dit met brood of rijst!

Made byJolien

Note: Dit recept is uiteraard ook te maken zonder “slowcooker”. Voeg het vlees dan niet toe aan de slowcooker maar leg dit dan apart. Doe het vlees dan bij de groenten in een braadpan en laat het op het gasfornuis lekker stoven. Hou de pan goed in de gaten en voeg evt. vocht toe indien dit nodig is. 
 
 
It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *