van Hanneke en Jolien

Kaas kroketten

Kaas kroketten

Kroketten, ze horen echt bij Nederland. Na er lang over nagedacht te hebben ging ik de uitdaging met mijzelf aan om kroketten te maken. Maar waar komt de kroket vandaan? En waar begin je mee? Dit keer een recept voor krokante kaas kroketten.

Een stukje kroket-geschiedenis

Men vermoedt dat de kroket zijn oorsprong vind in Frankrijk. In een druk van Le Cuisinier Royal Et Bourgeois uit 1705 dat werd geschreven door Francois Massialot  staat al een recept voor kroketten. Hij was de kok van Lodewijk XIV.

Het eerst bekende gedrukte recept in Nederland stamt uit 1851 en staat in het boek Moderne Kookkunst van Maria Heazebroeck. Het werd in deze tijd gezien als een luxe gerecht en niet als snack, vaak werd het als tussengerecht gebruikt in restaurants. De ontwikkeling van chic tussen gerecht naar snack gebeurde tijdens de 2e wereld oorlog.

Kroketten worden gemaakt van salpicon, maar wat is nou een salpicon?Een salpicon is een soort ragout maar dan dikker. Het bestaat meestal uit een bouillon die met een roux gebonden is met daarin kleine stukjes vlees, vis of groenten. Of zoals in dit recept waar we kaas kroketten maken.

Dit heb je nodig voor 4 kaas kroketten. kaaskroketten Jolien 2

Salpicon:

  • 50 gr. boter
  • 60 gr. bloem
  • 400 ml. koude kippenbouillon
  • 240 gr. kaas (geraspt)

Om te paneren:

  • bloem
  • 3 eieren
  • paneermeel

Salpicon maken

Begin met het maken van de bouillon.Je kan een verse bouillon trekken van een kipkarkas en groenten of gebruik maken van een bouillonblokje. Laat deze goed afkoelen. Rasp de kaas wanneer je een heel stuk gebruikt en zet deze apart.

Doe de boter in een pan met dikke bodem en laat deze smelten en uitbruisen. Voeg hier de bloem aan toe en roer dit tot zich een bal vormt. Laat dit ongeveer 4 minuten op een laag vuur staan zodat de bloem kan garen. Zorg dat het niet aanbrand. Voeg een beetje bouillon bij de roux en meng dit goed door tot de bouillon volledig is opgenomen en het weer bijna kookt.. Herhaal deze stap. Het moet een mooie dikke pasta worden. Je salpicon is nu klaar. Neem de pan van het vuur. Voeg nu de kaas toe en meng dit goed door. Zet de pan even een half uur tot een uur in de koelkast zodat het kan afkoelen en opstijven.

Kroketten maken

Wanneer je salpicon is afgekoeld haal je deze uit de koelkast. Zet 3 borden klaar zodat je makkelijk kan gaan paneren. Het bord waar je de bloem in doet staat vooraan, vervolgens het bord met het ei en dan het bord met het paneermeel. Kluts de eieren even goed door. 

Neem met een lepel een goeie schep salpicon uit de pan en rol deze tot een staaf. Doe deze vervolgens door de bloem, dan het ei en het paneermeel. Vervolgens doe je de kroket nog 2 keer door het ei en het paneermeel. Op deze manier weet je zeker dat je kroket niet gaat lekker wanneer je hem frituurt. 


Vervolg bovenstaande stappen tot de salpicon op is. Dit is ongeveer voldoende voor 12 middelgrote kroketten. Of 6 grote bitterballen en 6 middelgrote kroketten. Verwarm de frituurpan op 180 graden en bak de kroketten ongeveer 3 a 4 minuten en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.


Tip: Heb je teveel kroketten? Vries ze dan in. Haal de kroketten door de paneer en vries ze dan in een luchtdicht bakje in. Laat ze in de koelkast ontdooien als je ze wilt gebruiken. 
Eet smakelijk!
By Jolien
It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *