van Hanneke en Jolien

Kalkoenburger, eens wat anders!

Kalkoenburger, eens wat anders!

Kalkoenburger, eens wat anders!

Soms heb je zin in een burger die net even anders is. Deze kalkoenburger is gemaakt met kalkoengehakt. Dit magere gehakt werkt prima om kalkoenburgers van te maken. Omdat het vrij neutraal van smaak is kun je het helemaal naar eigen smaak kruiden. Kalkoengehakt kun je vooral krijgen bij je poelier. In de supermarkt is dit product niet overal te verkrijgen.

Kalkoen is een product wat hier in Nederland ingeburgerd is door de eeuwen heen. Kalkoen komt van oorsprong uit America en is in de 16e eeuw hier populair geworden. Via de handelsschepen werden ze meegenomen. Echter zien we dit stuk vlees nog niet heel veel in de supermarkt. Kip is nog altijd groot favoriet onder het gevogelte. Kalkoen heeft een grovere vleesstructuur dan kip. Uiteraard zie je dat niet in de gemalen versie niet. Mijn tip: Koop je kalkoengehakt bij de poelier, je kunt er dan vanuit gaan dat je goed vlees hebt.

Dit heb je nodig voor 4 kalkoenburgers:

  • 400 gr. kalkoengehakt
  • 1 middelgroot ei
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • zonnebloemolie
  • 4 hamburgerbroodjes
  • IJsbergsla naar wens
  • Zout & peper

Zo maak je het:

Haal de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en snijdt deze fijn. Doe het gehakt in een schaal en voeg hier de gesneden kruiden, zout, peper en het ei bij het gehakt en kneed dit net zolang tot je een mooie samenhangende massa hebt. Verdeel het gehakt in4 gelijke porties. 

Leg een stukje vet vrij papier neer en maak een ronde bal van een portie gehakt. Maak deze plat tussen je handen en leg hem op het papier. Nu kun je hem nog wat extra aandrukken zodat de burger overal dezelfde dikte heeft. Herhaal deze stap met het overige gehakt. 

Doe wat boter of olie in een pan en leg hier de burgers in, bak ze in ongeveer 25 minuten gaar. Let op de burgers slinken wel wat in! Serveer deze burgers op een lekker broodje met wat sla en aardappelpartjes. 

Eet smakelijk!

 

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *