van Hanneke en Jolien

Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool

Stamppot is een echte Nederlandse klassieker die wij vooral in de winter eten. Er zijn stamppotten die heerlijk zijn in de zomer zoals stamppot andijvie, maar stamppot boerenkool is een echte winterstamppot. Dat komt omdat boerenkool een wintergroente is. Deze groente smaakt namelijk het lekkerste als de vorst erover heen geweest is. Daardoor word de structuur van de boerenkool namelijk zachter tijdens het koken. Heeft het nog niet goed gevroren? Doe dan je boerenkool een paar dagen in de vriezer voor je hem gaat gebruiken. Dit zal echt een verschil geven.

Iedereen heeft zijn eigen favoriete stamppot boerenkool en vaak is dat de stamppot boerenkool van moeders. Deze stamppot boerenkool is geïnspireerd door die van mijn vader.

Stamppot boerenkool

  • 750 gr aardappelen
  • 500 gr boerenkool (gesneden)
  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 1 hele rookworst
  • 2 eetl boter
  • 100 ml melk (warm)
  • 2 tl moster
  • Zout & peper

Schil de aardappelen. Snij de aardappelen in stukjes zodat de aardappelen sneller gaar zijn. Zet de aardappelen op met een beetje zout en kook ze gaar. Zet in een andere pan de boerenkool op met de rookworst. Als alles aan de kook is, duurt het nog ongeveer 20 minuten voordat het gaar is. Zet na 10 minuten de spekjes op in een anti-aanbakpan en bak de spekjes naar wens, zacht of krokant. 

Als de aardappelen en boerenkool gaar zijn kun je ze afgieten. Stamp de aardappelen en voeg hier de melk en boter aan toe. En stamp nog even goed door. Voeg vervolgens de boerenkool, spekjes en mosterd toe. Roer alles goed door elkaar heen zodat alle aardappel en boerenkool goed met elkaar vermengt is. Breng vervolgens de stamppot op smaak met zout en peper. Snij de rookworst in stukjes en serveer deze bij je stamppot boerenkool. Je kunt er vervolgens nog jus bij maken als je dit lekker vindt. 


Eet smakelijk!

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *