recepten & kookavonturen

Stamppot van bleekselderij en appel

Stamppot van bleekselderij en appel

Ook in de zomer kun je prima genieten van een lekkere stamppot. Wat dacht je van deze zomerse stamppot van bleekselderij en appel met noten? Door de noten is hij ook prima geschikt voor een dagje zonder vlees. De appel maakt dit gerecht lekker fris en geeft het een bite. Tijdens het oordeel aan tafel vonden wij dit een verrassend lekker gerecht. Dochterlief vond de appel en de noten het lekkerste. Die gingen dan ook als eerste op.

Even over bleekselderij

In mijn recept voor een salade van bleekselderij schreef ik al uitgebreid over deze veelzijdige groente. En naast salade en als zelfstandige warme groente kun je hem dus ook heel goed verwerken in een stamppot. Hiervoor heb ik de bleekselderij even 8 minuten kort gekookt. Dat noemt men ook wel blancheren. Hierdoor word de bleekselderij net wat zachter en eet het ook voor jongere kinderen wat makkelijker. Ook de smaak word hierdoor iets milder.

Over het recept

Voor deze stamppot van bleekselderij heb ik gebruik gemaakt van kruimige aardappelen. Dit omdat deze mooi los worden na het koken daardoor lekker pureren tot een stamppot. Wil je meer weten over puree, de basis voor stamppot? Kijk dan eens hier. In dit recept heb ik gekozen voor gemengde noten maar walnoten of pecannoten zijn ook heerlijk. Gebruik je gezouten noten? Gebruik dan minder zout in je stamppot om dit te compenseren.

Stamppot van bleekselderij en appel

Een zomerse stamppot die je garneert met noten. Zo is hij ook geschikt voor een dagje zonder vlees. 

Servings 4 personen

Ingredients

  • 750 gr. aardappels kruimig
  • 1/2 bos bleekselderij
  • 2 kleine appels
  • 1 tl. citroensap
  • 40 ml. melk volle
  • 1 el. roomboter
  • 40 gr. gemende noten geroosterd
  • 1 snuf zout & peper

Instructions

  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Spoel ze af en zet ze op in koud water. Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. 

  2. Snij de stengels van de bos bleekselderij. Was de stengels grondig zodat er geen zand meer op zit. Snij de bleekselderij in stukjes van ongeveer 1 cm. Zet de bleekselderij op in een pannetje met ruim water en wat zout en breng dit aan de kook. Kook ze ongeveer 8 minuten tot ze beetgaar zijn (blancheren) en ze deze apart.

  3. Snij de appel in 4 delen en haal het klokhuis eruit. Snij de parten in plakjes. Doe hier wat citroensap overheen zodat ze niet bruin worden. 

  4. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Doe de melk en de roomboter erbij en meng dit er goed doorheen. Breng dit op smaak met zout en peper. 

  5. Roer de bleekselderij en appelplakjes door de stamppot heen. Proef of er nog wat zout of peper bij moet en breng het eventueel verder op smaak. Verdeel de stamppot over de borden en garneer deze af met de noten.