recepten & kookavonturen

Verse tomatensoep met room

Verse tomatensoep met room

Tomatensoep is het allerlekkerste gemaakt van verse tomaten. Toen we in het verleden nog een moestuintje hadden met tomaten stond tomatensoep regelmatig bij ons op het menu. Het zit boordevol tomaten en groente waardoor het een hele voedzame soep is. En het mooiste van alles is dat hij heel makkelijk is om te maken. Als je alles hebt gesneden blijft alleen het toevoegen van de kruiden en bouillon nog over. Als hij een tijdje heeft getrokken kun je hem met de staafmixer pureren zodat je een gladde soep krijgt. Liefhebbers kunnen dan natuurlijk nog gehaktballetjes toevoegen en/of vermicelli om wat extra vulling te geven aan de soep.

Welke tomaat gebruik je voor tomatensoep

Voor tomatensoep wil je een tomaat met veel smaak (voor welk gerecht eigenlijk niet). Persoonlijk vind ik voor tomatensoep de Tasty Tom tomaat erg lekker of biologische. Roma tomaten werken ook erg goed voor tomatensoep. Het belangrijkste is dat je een tomaat kiest die je zelf ontzettend lekker vindt en een redelijk formaat heeft. Het is net als met wijn, is het niet lekker genoeg om zo te drinken, ga er dan ook niet mee koken. Tomatensoep van cherrytomaten is vast ook lekker, maar bijvoorbeeld niet heel handig of voordelig. Kies daarom bewust de tomaat uit die je wilt gebruiken voor dit recept voor tomatensoep met room.

Verse tomatensoep met room

Een heerlijke tomatensoep gemaakt van verse tomaten. Makkelijk om te maken en bomvol groente. Door het scheutje room word de soep net even wat voller van smaak.

Servings 4

Ingredients

  • 800 gr. tomaten volle smaak
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gr. boter
  • 1 prei
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 snuf peper
  • 500 ml bouillon
  • 100 ml room

Instructions

Voorbereiding

  1. Maak de uien schoon en snij deze in grove blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze  met een knoflookpers. Doe de boter in een soeppan.

  2. Verhit de boter en laat deze uitbruisen. Voeg hier de ui aan toe en fruit deze zachtjes aan op zacht vuur. Voeg na 2 minuten de knoflook toe. Snij vervolgens de tomaat in grove blokjes en hoe de ui in de gaten. Laat de ui niet bruin worden, dit beïnvloed namelijk de smaak.

  3. Als de ui mooi glazig is kun je de tomaat toevoegen. Roer even door en laat dit stoven. Maak de prei schoon door hem door te snijden en te wassen. Snij hem vervolgens in halve ringen. Voeg de prei ook toe aan de pan. Laat het geheel 15 minuten stoven. Hierdoor komt er veel vocht vrij.

Soep laten trekken

  1. Zet na 15 minuten het vuur hoog en laat het 5 minuten inkoken. Voeg vervolgens de paprikapoeder en tijm toe. De laurier en kruidnagel doe ik vervolgens in een ruime theebol maar je kan ook zo'n theezakje voor losse thee gebruiken. Zo haal je straks makkelijk deze kruiden weer uit de soep. 

  2. Laat de soep minimaal 30 minuten lekker trekken. Hoe langer hoe beter natuurlijk. Als de soep minimaal 30 minuten getrokken heeft haal je de laurier en kruidnagel eruit. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer. Voeg de room toe aan de soep maar zorg ervoor dat je de soep niet meer laat koken, dan zou de soep gaan schiften. Proef of de soep op smaak is en voeg evt. nog wat peper en zout toe.