recepten & kookavonturen

Vispotje van witvis met groente

Vispotje van witvis met groente

Vis vinden we hier erg lekker, alleen eten we het veel te weinig. Om dat op te lossen zet ik heel bewust vis op het weekmenu en dan vaak vis uit het seizoen. Zo stond er deze week dit vispotje van witvis met groente op het menu. Ik gebruik tegenwoordig graag de site van Visenseizoen.nl om te zien welke vis in het seizoen is. Zij hebben een duidelijk overzicht van welke vis, in welk seizoen duurzaam is. Zo kunnen we een handje helpen om de visstand op pijl te houden.

Kooktips voor een vispotje van witvis en groente

Voor dit vispotje kun je verschillende soorten witvis gebruiken. Ik heb gekozen voor wijting omdat ik die toevallig had liggen. Maar je kan ook kiezen voor kabeljouw (kijk wel even naar herkomst), koolvis of zalm. Wist je dat wijting ook word gebruikt om lekkerbekjes van te maken? In dit recept maak ik ook gebruik van fijne soepgroente. Fijne soepgroente gaart namelijk vrij snel zodat het tegelijk met de vis gaar is. Er is niks vervelenders dan harde groente met overgare vis. Heb je verse dille? Dat is helemaal top! Voeg deze geleidelijk toe aan je saus en proef steeds weer of je meer of minder nodig hebt. Geen dille in huis? Als extra smaakmaker kun je ook mosterd gebruiken, voeg deze dan tegelijk met de bloem toe.

Vispotje van witvis met groente

Een eenvoudig vispotje gemaakt met wijting en groente in een romige saus.

Servings 4

Ingredients

  • 500 gr. witvisfilet zoals Wijting
  • 30 gr. boter
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gr. fijne soepgroente
  • 40 gr. bloem
  • 300 ml. koude bouillon bv. visbouillon of groentebouillon
  • 1 el. dille gedroogt
  • 100 ml. room bv. kookroom
  • zout & peper
  • 1 citroen optioneel

Instructions

  1. Snij de filet in 5 stukken. De vis krimpt namelijk nogal in de pan en zo blijven de stukken vis herkenbaar. 

  2. Neem een hapjespan en doe hier de boter in en laat deze uitbruisen. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze aan op matig vuur. Daarna doe je de groente met de vis erbij en bak dit een paar minuten. Zo komen de smaken goed vrij. 

  3. Roer een eetlepel bloem door de mix van vis en groente. Voeg nu beetje voor beetje de bouillon toe terwijl je blijft roeren en daarna dille toe en laat het geheel 15 minuten op zacht vuur pruttelen zodat de vis zachtjes gaart en de groente wat zacht word. 

  4. Als het bijna klaar is kan de room erbij en breng het stoofpotje op smaak met zout en peper. Snij de citroen in partjes en serveer deze erbij.

Serveer dit vispotje van witvis met groente samen met aardappelpuree of gekookte aardappelen met roomboter.