recepten & kookavonturen

Zelfgemaakte pastasaus met verse tomaat

Zelfgemaakte pastasaus met verse tomaat

Pastasauzen zijn er in vele verschillende soorten. Er zijn hele traditionele pastasauzen zoals de Bolognese die origineel een lange bereidingstijd heeft en je kent wellicht ook de Carbonara met veel room en pancetta. En ik denk dat er geen zelfgemaakte pastasaus hetzelfde smaakt. Iedereen geeft zijn eigen draai eraan. De meest gemaakte pastasaus is denk ik wel de tomatensaus met gehakt en groente. Hieronder vind je mijn eigen recept voor een heerlijke zelfgemaakte pastasaus. 

Over mijn zelfgemaakte pastasaus

Als eerste de lijst met ingrediënten. Die lijkt lang, maar alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar en een aantal heb je waarschijnlijk standaard wel in huis zoals tomatenpuree, ui, knoflook, nootmuskaat, paprikapoeder etc. Als alternatief voor de verse tomaat kun je ook een neutrale passata gebruiken. 

De groenten in mijn pastasaus willen nog wel eens wisselen. Het is maar net wat ik in huis heb. Maar de basis is verder eigenlijk wel altijd hetzelfde. Soms wil ik nog wel eens kipgehakt gebruiken in plaats van H.O.H. gehakt. Maar ook dat is afhankelijk van wat ik in huis heb. Je kunt dus prima variëren met dit recept. Tegenwoordig gebruiken wij volkorenpasta en onze peuter vind deze figuurtjespasta helemaal super. 

Zelfgemaakte pastasaus

Een heerlijke zelfgemaakte pastasaus op basis van gehakt en tomaat met lekker veel groenten. 

Servings 4

Ingredients

  • 4 personen volkorenpasta
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 500 gr. tomaten verse
  • 1 paprika rood
  • 5 stengels bleekselderij
  • 2 el. boter
  • 300 gr. gehakt H.O.H.
  • 140 gr. tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje kip
  • 200 ml water

Specerijen

  • 1.5 el. oregano gedroogd
  • 1 tl. kurkuma gemalen
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 0.5 tl. nootmuskaat gemalen
  • 0.5 tl. komijn gemalen

Instructions

  1. Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Pers de knoflook en zet deze opzij. Maak de courgette schoon en snij deze in blokjes. Was de tomaten en paprika en snij deze in fijne blokjes. Snij de bleekselderij in plakjes. 

  2. Verhit de boter in een ruime hapjespan. Bak hierin het gehakt rul en voeg daarna de ui en knoflook toe. Bak dit tot de ui glazig is. Voeg nu de bleekselderij, courgette en paprika toe met de paprikapuree. Bak dit rustig 2 minuten mee en voeg dan de tomaat toe. Laat dit alles zachtjes bakken tot de tomaat helemaal zacht is geworden.

  3. Voeg alle specerijen toe aan de hapjespan. Roer dit goed door elkaar. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Laat de saus 15 á 30 minuten zachtjes stoven. Hoe langer des te lekkerder de smaken worden. 

  4. Kook de pasta volgens de verpakking en houd 200 ml kookvocht na het afgieten apart. 

  5. Zet de vuur op hoog en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Dit zal de smaak nog meer versterken. Voeg eventueel nog een snufje peper en/of zout toe als dit nodig is. 

Lekker met wat verse basilicum!