van Hanneke en Jolien

Zoetzure kalkoen

Zoetzure kalkoen

Soms heb je van die dagen dan heb je zin in rijst. Veel van ons rennen dan naar de supermarkt voor zo’n potje met kant-en-klare zoetzure saus. Met af en toe een verdwaald stuk groente erin. Hier komen die potten er alleen in op vakantie omdat helaas de hele vooraadkast niet in de caravan past. Maar thuis koken we het liefst zoetzure kalkoen in zelfgemaakte saus op deze manier.

De saus is wat donkerder dan je gewend bent maar hij smaakt dan ook vele malen lekkerder. Dit mag met recht een zoetzure saus heten. I.p.v. kip hebben wij gekozen voor kalkoen, een keer wat anders. Maar vervang de kalkoen gerust voor kip of varkensvlees.

Zoetzure kalkoen

  • 2 á 3 personen rijst
  • 1 kalkoenfilet
  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 1 duimdikte verse gember
  • 1 ui
  • 4 knoflookteentje uit zuur (bv. Lidl)
  • 150 ml water
  • 1 kip-bouillonblokje
  • 1 eetl. soyasaus
  • 1 eetl. ketjap manis
  • 1 tl. sesamolie
  • 3 eetl. rijstazijn
  • 2 eetl. donkere basterdsuiker
  • 3 eetl. ketchup
  • 1 eetl. maizena + 2eetl. water
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 eetl. sesamzaadjes
  • Zout en peper

Voor 2 á 3 personen

Kook de rijst volgens de verpakking. Snij de kalkoen in blokjes. Zet een wok of hapjespan op het vuur en laat hierin de zonnebloemolie warm worden. Bak de kalkoen in de olie. Als hij bijna gaar is haal je de kalkoen er met een schuimspaan weer uit. Snij de ui in blokjes en hak de knoflook uit zuur en de gember fijn. Fruit deze aan in de pan maar laat het niet te bruin  worden.

Voeg vervolgens het water, bouillonblokje, de soyasaus, ketjap, sesamolie, rijstazijn, suiker en ketchup toe. Roer alles goed samen en laat het bouillonblokje goed oplossen. Meng 1 eetl. maizena met het water zodat het een papje wordt. Voeg dit toe aan de saus en breng dit aan de kook zodat de maizena gaat binden. Voeg vervolgens de kalkoen weer toe en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.

Snij ondertussen de lente-ui in dunne ringen en voeg deze toe aan de saus samen met de sesamzaadjes. Breng de zoet-zure kip op smaak met zout en peper.

Serveer de zoetzure kalkoen met je favoriete rijst.

Eet smakelijk!

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *