Ananas schillen en snijden met stap-voor-stap uitleg

Ananas schillen en snijden met stap-voor-stap uitleg

Een ananas is een vrucht dat doet denken aan tropische sferen. Niet voor niets was de ananas anno 2018 een van de trendfiguren voor de zomer. In allerlei zomerdecoratie was hij terug te vinden. En ik snap dat helemaal, zoet, sappig en wat een friszuurtje op de achtergrond. Maar zo’n verse ananas schillen en snijden kan wel een uitdaging zijn. Daarom een stap-voor-stap uitleg hoe je dit doet.

Een ananas schillen en snijden kan op verschillende manieren. Er zijn speciale ananasgereedschappen om een ananas te schillen, maar die zorgen wel voor veel verspilling of ze passen niet goed bij de grote van je ananas. Mijn voorkeur gaat uit naar gewoon met een mes. Maar ook dan zijn er verschillende technieken. Ik leg je de meest makkelijke methode uit om een ananas te schillen en snijden.

De Ananas

Van oorsprong komt deze tropische vrucht uit delen van zuid-Amerkia en de Caraïben. Columbus heeft ervoor gezorgd dat ook wij in Europa van deze vrucht konden genieten. Al was het in het begin alleen een vrucht voor koningen en de allerrijksten. Pas veel later is de ananas ook beschikbaar geworden voor iedereen. 

De ananas bestaat uit heel veel kleine aan elkaar gegroeide besjes die samen de ananas vormen. Vandaar de structuur ook aan de buitenkant. Uiteraard bevat deze vrucht veel vitaminen en mineralen. Ze zijn er in verschillende kleuren van groen, bruin tot oranje/geel. Dit zegt echter niks over de rijpheid.

Ik trek altijd een blaadje bovenuit de ananas. Komt deze makkelijk los en ruikt je de ananas? Dan is je ananas rijp. Hoe sterker de geur, des te rijper. Let er bij de aankoop van ananassen ook altijd goed op dat ze niet onderop bij de aanhechting schimmelen. Daar hebben ze gauw last van namelijk 

Qua smaak zijn ze er in de varianten heel zoet tot zoet/zuur. Wist je trouwens dat er meer dan 8 soorten ananassoorten zijn? Met natuurlijk allemaal hun eigen smaak eigenschappen.

Ananas schillen en snijden

Ananas schillen en snijden-1
Stap 1: Zet alles klaar voor het schillen en snijden van je ananas. Hiervoor heb je nodig een snijplank, mes, afvalbakje en uiteraard een ananas. Leg een nat keukendoekje onder je snijplank om schuiven te voorkomen.
Ananas schillen en snijden
Stap 2: Leg de ananas stevig op je snijplank neer. We gaan nu de kroon en het kontje eraf snijden.
Ananas schillen en snijden-3
Stap 3: Als het goed is ziet je ananas er nu zo uit. Zorg ervoor dat je het afval direct in een afvalbakje doet, zo blijft er ruimte op je snijplank.
Ananas schillen en snijden-4
Stap 4: We gaan nu de schil verwijderen. De eerste stuk schil ik altijd wat dikker zodat ik een goed begin heb om de rest te doen.
Ananas schillen en snijden-6
Stap 5: Snij nu de schil in repen van boven naar beneden eraf. Let er goed op dat ogen van de ananas goed meeneemt. Op de foto zie je hoe ik langs de ogen snij en een stukje schil erbij af snij. Dit herhaal ik tot ik helemaal rond ben geweest.
Ananas schillen en snijden-8
Als je dan helemaal rond bent geweest ziet het er uit zoals op het plaatje. Je bent nu klaar om de ananas in de gewenste vorm te snijden. 

Ananas schillen en snijden-10
Stap 6: Door plakken van de ananas te snijden maak je makkelijk schijven. Snij wel de kern uit de ananas wat deze is bitter. Het bittere gedeelte is donkerder van kleur dan de rest van de het vruchtvlees. In het geval van schijven kun je rondjes uitsnijden.
Ananas schillen en snijden-12
Zoals je ziet bij de kwarten voor stukjes ananas, zie je ook de donkere kern zitten. Ook deze dien je eerst eraf te snijden voor je hem verder in stukjes snijd. 
Ananas schillen en snijden-13

Zoals je ziet kun je de ananas in schijven snijden, grote stukken en kleine stukken. Het is maar net wat waar je de ananas voor nodig hebt.

Ananas is ontzettend lekker als tussendoortje, maar ook in desserts en zelfs warme gerechten zoals met kip of kalkoen. 

Zo zie je dat een ananas schillen en snijden echt niet zo moeilijk is dan het lijkt en zoals met alles, hoe vaker je het doet, hoe beter en sneller je het afgaat.

Wat is jouw favoriete gerecht met ananas?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.