recepten & kookavonturen

Basisrecept voor gewone cake

Basisrecept voor gewone cake

Dit basisrecept voor gewone cake met roomboter is denk ik één van de bakrecepten die ik het meeste maak. Ik ben niet een megabakker en blijf daarom vaak dicht bij de makkelijke basisrecepten met af en toe een variatie. Dit recept is al ontzettend oud, maar ik heb helaas geen exacte datum kunnen vinden. Wel weet ik dat mijn oma dit recept vroeger al maakte. Zij noemde het altijd pondscake. Omdat je van alle vier de ingrediënten gelijke delen gebruikt. 

Baktips voor dit basisrecept voor gewone cake

Als eerste beveel ik aan om echte roomboter gebruiken en geen margarine. Dit proef je namelijk echt terug in je cake, en persoonlijk vind ik de smaak van roomboter vele malen lekkerder dan margarine. Voor mijn cake gebruik ik gewone bloem en kristalsuiker, lekker makkelijk want dat heeft bijna iedereen wel in huis. Als laatste de eieren.

Eieren is toch wel een dingetje. Want hoe verleidelijk de gewone scharreleieren ook lijken. Het leven van een legkip kan echt vele malen beter dan dat. Ik kies heel bewust voor biologische of Kipster eieren. Die laatste heeft zelfs een hele duidelijke website met foto’s en filmpjes over het leven van hun kippen. Ik denk dat dit een mooie stap is naar een duurzamere consumentenwereld. En ik vind mijn cake daardoor net wat lekkerder smaken.

Basisrecept voor gewone cake

Gewone cake word ook wel pondscake genoemd. Dit verwijst naar de de gelijke delen ingrediënten die je voor deze cake nodig hebt. Heerlijk en simpel, daar houden we hier van. 

Porties 1 cake

Ingrediënten

  • 200 gr. boter zacht
  • 200 gr. suiker
  • 4 eieren
  • 200 gr. bloem
  • 1 tl. vanille essence of extract
  • 1 klont boter gesmolten voor invetten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

  2. Klopt de boter luchtig met de suiker in een kom tot hij créme van kleur word. Voeg dan één voor één de eieren al kloppend toe. Het lijkt nu of je mix in de schift zit maar de bloem gaat dit weer helemaal goed maken. 

  3. Voeg nu de bloem toe en mix het cakebeslag tot het een egale massa is. Voeg de vanille toe en roer dit er goed doorheen. 

  4. Vet het cakeblik in met boter en bekleed het bakblik over de lengte met een stuk bakpapier zodat hij straks mooi los komt van het bakblik. De twee korte kanten blijven dan vrij van bakpapier. 

  5. Giet het beslag in het cakeblik en strijk het beslag glad. Bak de cake in 50 a 60 minuten in het midden van de oven. Check na 50 minuten met een cakepen, breinaald of satéprikker of de cake gaar is door deze midden in de cake te prikken. Komt hij er schoon uit dan is hij gaar. Zit er nog beslag aan? Dan is hij nog niet helemaal gaar en heeft hij nog even nodig. Bekijk per 10 minuten of de cake gaar is. 

  6. Laat de 10 minuten afkoelen in het cakeblik en stort hem dan op een afkoelrekje of snijplank om hem verder te laten afkoelen. 

Vervang de vanille door verse citroenrasp voor een frisse smaakvariatie. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.