recepten & kookavonturen

Broodpudding met kokos en rumsaus

Broodpudding met kokos en rumsaus

Deze broodpudding met kokos en rumsaus maakte ik met brood dat ik over had van een barbecue. We hadden op een zondagmiddag besloten dat we wilden barbecueën en daarvoor had ik de salades en satésaus zelf gemaakt. Als stokbrood had ik zo’n stokbrood gekocht dat al in stukjes was gesneden. Maar er bleef een hele over die ik al had afgebakken. Zo zonde, wat moesten we daar nu weer mee. Ik was al bezig met het uitproberen van broodpuddingen, dus waarom niet proberen met dit brood. En daar is deze broodpudding het resultaat van.

Zomers tintje..

Dit recept heeft een lekker zomerstintje door de kokos en rum, maar ook in de winter past hij ontzettend goed. Met de basis van broodpudding kun je oneindig variëren. Denk aan vers of gedroogd fruit, chocolade of een andere favoriet van mij, stemgember door het ei-melk mengsel.

Over dit recept

In dit recept voor broodpudding met kokos en rumsaus heb ik zogenoemd party-brood gebruikt. Een voorgesneden afbak stokbrood. Maar je kunt dit recept met alle soorten oud brood maken. Daarom vermeld ik in het recept ook het aantal gram zodat je zelf je eigen brood kunt gebruiken.

Het broodrecept zelf kun je gebruiken om eindeloos te variëren, vervang de kokos dan door iets anders wat je lekker vind zoals stukjes ananas, banaan, gedroogde abrikoos of stukjes chocolade.

De saus is gemaakt met eidooiers en alcohol. Altijd is mij geleerd dat alcohol verdampt bij verhitting. Echter kom ik momenteel literatuur tegen op internet die verteld dat dit niet het geval is en het maar gedeeltelijk verdampt. Of dit wel of niet waar is, ik weet het niet. Het brengt mij wel aardig aan het twijfelen. Vandaar mijn advies bij de saus, ben je zwanger, onder de 18 of val je onder een kwetsbare doelgroep. Dan zou ik andere saus gebruiken zoals bijvoorbeeld chocolade- of vanillesaus.

Broodpudding met kokos en rumsaus

Broodpudding met kokos en rumsaus is een nagerecht gemaakt op basis van oud brood. Een ideaal recept om verspilling tegen te gaan met een tropisch tintje.

Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor de broodpudding

  • 200 gr brood
  • 450 ml melk
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 50 gr kokos
  • 40 gr boter gesmolten

Voor de saus

  • 100 gr basterdsuiker
  • 100 gr roomboter
  • 2 eidooiers
  • 50 ml bruine rum b.v. Captain Morgan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

  2. Vet een ovenschaal in met de gesmolten boter boter.

  3. Doe het brood dakpansgewijs in de ovenschaal zoals op de foto. Als je ander brood gebruikt kun je het ook in stukjes snijden of scheuren en dan in de ovenschaal leggen.

  4. Doe de melk, suiker, 40 gram kokos en eieren in een kom en mix dit goed samen. Giet dit mengsel over het brood heen en laat dit even 5 minuten staan.

  5. Zet de ovenschaal in de oven en bak de broodpuddding goudbruin. Dit duurt ongeveer 50 tot 60 minuten.

  6. Na 30 minuten kun je de saus gaan maken. Doe de eidooiers en rum bij elkaar in een schaaltje en mix deze goed. Doe de roomboter en basterdsuiker in een steelpannetje en laat de boter zachtjes smelten en de suiker oplossen. Zorg ervoor dat het geheel niet gaat koken want dan gaat je ei straks stollen.

  7. Haal de pan van het vuur en voeg het ei-rum mengsel toe. Roer het snel en goed door elkaar zodat het ei niet gaat stollen. Als de saus mooi is gaan binden, is je saus klaar. Let erop dat je de saus niet teveel laat afkoelen, want dan word hij heel stijf door de boter.

  8. Haal na 60 minuten de broodpudding uit de oven. De broodpudding lijkt na aansnijden wat op wentelteefje en is in het midden nog wat zacht. Strooi de overige 10 gram kokos over de broodpudding als garnering. Serveer met de fluweelzachte rumsaus.

Recept Notities

De saus is niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen etc, i.v.m. de eieren en rum in de saus.

Zoek je nog een hoofdgerecht in tropische sferen? Combineer dit nagerecht dan met deze Kalkoen Hawaii met verse ananas.