Maispannenkoekjes met lente-ui

Maispannenkoekjes met lente-ui

Dit recept voor maispannenkoekjes ligt mij diep in het hart. Als kind heb ik ooit een kinderkookboek gekregen. Het was een afgeschreven boekje van de bibliotheek die je destijds voor een paar gulden kon kopen. Omdat ik koken toen al heel leuk vond, heb ik deze van mijn ouders gekregen. En tot de dag van vandaag heb ik hem nog steeds. 

Eén van de recepten waren maispannenkoekjes, een beetje zoals deze. Door de jaren heen zijn ze uiteraard wat doorontwikkeld en heb ik het naar mijn eigen smaak verbeterd. Maar het is nog altijd een basisrecept gebleven. En natuurlijk is dit een ontzettend leuk recept om samen met je kinderen te maken.

De beslag is bijna hetzelfde als voor pannenkoeken alleen zijn de verhoudingen iets anders. En je kunt er vele variaties op los laten met allerlei groenten die je lekker vind. Als je andere groenten gebruikt is het wel handig deze voor de tijd te blancheren omdat vooral harde groente zoals wortel niet zal garen in zo’n pannenkoekje. 

Maispannenkoekjes met lente-ui

Porties 10 stuks

Ingrediënten

 • 240 gr. maïs blik, uitgelekt
 • 200 gr. bloem
 • 100 ml. melk volle
 • 1 ei maat L
 • 4 stengels lente-ui
 • 1 flinke snuf zout
 • 1 flinke snuf peper vers gemalen
 • 3 á 4 klonten boter

Instructies

 1. Snij de lente-ui in dunne ringen. Doe de bloem met het ei en de melk in een kom en mix dit glad tot een beslag.

 2. Voeg de uitgelekte maïs, lente-ui, zout en peper toe aan het beslag en roer dit goed door. Als het goed is heb je nu een heel dik beslag.

 3. Neem een grote koekenpan en verhit deze goed. Doe een flinke klont boter in de pan en laat uitbruisen. Maak nu een aantal kleine pannenkoekjes in je pan. Bij mij pasten er 6 in een pan van 30 cm doorsnee. 

 4. Bak de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn aan de onderkant en draai ze dan voorzichtig om met een spatel. Bak ook deze kant rustig goudbruin. Herhaal dit tot je maispannenkoekjesbeslag helemaal op is. 

Heerlijk met zoete chilisaus!

Wil je er een complete maaltijd van maken. Deze maispannenkoekjes zijn ook erg lekker met deze kalkoen Hawaï.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin