Pompoen snijden en roosteren in de oven.

Pompoen snijden en roosteren in de oven.

Pompoen is een mooie basisgroente voor veel gerechten zoals soep, salade en als bijgerecht bij de warme maaltijd. Maar een pompoen snijden kan best een uitdaging zijn. Dit komt vooral door de ronde vormen en het harde vruchtvlees. Daarom geef ik wat tips en trucs voor het snijden van een pompoen en vertel ik hoe je hem kunt roosteren in de oven.

Goed gereedschap

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar goed gereedschap is ook in de keuken het halve werk. Om een pompoen goed te kunnen snijden is een scherp koksmes het belangrijkste. Verder is het voor je veiligheid goed om een nat doekje onder de snijplank neer te leggen zodat de snijplank niet weg kan glijden als je kracht zet.

Bij het snijden is het belangrijk om vooral het mes zijn werk te laten doen. Je bent namelijk gauw geneigd om het mes vooral door de pompoen heen te drukken. In plaats daarvan is het beter om een snijdende beweging te maken met wat druk erachter. En zorg ervoor dat je vingers niet onder het lemet van het mes kunnen belanden.

De pompoen snijden en roosteren in de oven.

Als voorbeeld heb ik een hokkaido pompoen gesneden en gefotografeerd. Het meest ideale voor geroosterde pompoen is om hem met schil en al in parten te snijden. Je roosterd vervolgens de pompoen in de oven. Als de pompoen wat afgekoeld is, snij je heel makkelijk met een schilmesje de dunne schil eraf.

Pompoen snijden hele pompoen

De hokkaido pompoen in zijn geheel. Een pompoen die je veel ziet naast de welbekende flespompoen.

Pompoen snijden door de helft

Als eerste snij je de pompoen door midden en dan in 4 kwarten.

Haal de zaadlijsten uit de pompoen. Dit doe ik meestal met een gewone eetlepel. De zaadjes kun je roosteren. Maar die uitleg is voor een andere keer.

Snij iedere kwart van de pompoen vervolgens weer in 4 kleinere parten. Kleine partjes zijn namelijk sneller gaar, dan grote stukken pompoen.

De pompoen roosteren in de oven:

Pompoen snijden partjes in een ovenschaal

Doe alle parten in een ovenschaal met 2 eetlepels olie zoals zonnebloem- of olijfolie. Strooi er wat zout en peper over voor de smaak. Zet het vervolgens 45 minuten op 180 graden Celsius in de oven.

Pompoen snijden en geroosterd

Tip is wel om de pompoen even plat te leggen voor je ze de oven in zet. Tussentijds heb ik de pompoen nog even omgedraaid voor een gelijke garing.

Als de pompoen is afgekoeld kun je voorzichtig met een schilmesje de schil eraf snijden. Vervolgens kun je pompoen pureren voor soep of in blokjes snijden voor een salade.

Inspiratie nodig? Hier vindt je een heerlijk recept voor pompoensoep.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin