Rijstpudding met sinaasappel en kardemom

Rijstpudding met sinaasappel en kardemom

Rijstpudding is een klassieker. Menig lezer zal er thuis mee zijn opgegroeid. Hetzij de supermarkt variant of degene die moeder of oma zelf maakte. In mijn geval maakte vooral mijn vader vaak rijstpudding en dan meestal met kaneel. Een klassieke combinatie. In dit artikel maak ik een rijstpudding met sinaasappel en kardemom. Ook een mooie smaakcombinatie die ook zeker tot de klassiekers mag behoren.

Dessertrijst

Rijstpudding maak je van dessertrijst. Dit is een rijst met een hele korte korrel zoals ze dat noemen. Dit houd in dat hij mooi plakkerig en kleverig word. Ideaal dus voor een pudding. Door het zetmeel gaan de melk en de rijst binden en word hij lekker romig.

De basis van rijstpudding met sinaasappel

De basis van rijstpudding is niks anders dan dessertrijst en melk. Dessertrijst kun je in de meeste supermarkten wel kopen. De gemiddelde verhouding is 100 ml. melk op 80 gr. dessertrijst. Je kunt naar smaak nog wat suiker toevoegen. Ik hou ongeveer een eetlepel per persoon aan. Meestal staat er ook een basisrecept op de verpakking. Als die van dit recept afwijkt zou ik de kooktijden van de verpakking aanhouden.

Ik gebruik voor dit recept gewone halfvolle melk, maar tegenwoordig zijn er ook veel plantaardige varianten op melk te koop. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar je kan hem natuurlijk ook maken met amandelmelk of sojamelk.

Sinaasappel en kardemom

Voor deze rijstpudding met sinaasappel en kardemom heb je maar weinig ingerdiënten nodig. 5 om precies te zijn. En 4 van de 5 zijn overal verkijgbaar. Echter kan het zijn dat je voor de kardemom even wat verder moet zoeken. De meeste grote supermarkten verkopen deze specerij tegenwoordig. Mocht je het daar niet kunnen vinden, dan zou je het wellicht online kunnen kijken. Of toch een tripje plannen naar een grotere stad met een toko of grote supermarkt.

Kardemom is een specerij en familie van de gember. Maar het heeft toch echt een hele eigen smaak. Het heeft wel het warme dat gember ook heeft, maar ook iets heel zachts en fris. Bijna een citrussmaak. Ik zou het omschrijven als de geur van de oriëntaalse keuken. Maar ook in Nederland word de specerij in o.a. speculaas gebruikt. Vanwege dat frisse en die lichte citrussmaak combineert hij denk ik zo goed met sinaasappel.

Over dit recept..

Rijstpudding is een gerecht wat je makkelijk maakt. Maar om het beste resultaat te krijgen geef ik je wat tips. De belangrijkste is denk ik wel, blijf erbij staan. De melk met rijst brand namelijk heel snel aan. Door steeds te roeren kun je dit voorkomen. Laat de kardemom zo lang mogelijk mee trekken in de rijstpudding met sinaasappel om de smaak goed naar voren te laten komen. En als laatste kun je het beste de sinaasappel met een zo fijn mogelijke rasp raspen. Dit geeft een fijner mondgevoel dan hele grove stukken.

Rijstpudding met sinaasappel en kardemom

Een romig dessert van zachte rijst met melk op smaak gebracht met frisse sinaasappel en kardemom.

Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Auteur Hanneke Dekker

Ingrediënten

  • 200 gr. Dessertrijst
  • 250 ml. Melk Halfvol
  • 2 el. Suiker
  • 1 Sinaasappel
  • 2 Kardemompeulen
  • 2 Frambozen ter garnering Optioneel

Instructies

  1. Zet alle ingrediënten alvast klaar op je aanrecht. Was de sinaasappel met warm water en rasp deze helemaal. Let erop dat je alleen de oranje schil raspt en niet het bittere witte meeneemt.

  2. Doe de melk met de rijst, rasp van de sinaasappel en de kardemompeulen in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Ondertussen kun je de sinaasappel schillen en in stukjes snijden. Wat je ook kan doen is de sinaasappel met een mes schillen en de partjes er vervolgens uitsnijden. Zo krijg je partjes zonder het vel zoals op de foto.

  3. Roer de pudding af en toe door om te voorkomen dat hij aanbrandt. Laat het geheel 12 minuten zachtjes koken, dan zou de rijst gaar moeten zijn en het geheel dikker zijn geworden.

  4. Haal de kardemompeulen eruit en doe de pudding in een schaal, puddingvorm of kleine schaaltjes. Laat de pudding iets afkoelen.

  5. Garneer de rijstpudding met de frambozen en partjes sinaasappel.

Variatie tip: Deze rijstpudding is ook lekker met een snuf kaneel i.p.v. sinaasappel en kardemom.

Zoek je nog meer tips voor een beter kookresultaat? Lees dan ook eens mijn gouden kooktips!