Schaam je niet voor pakjes en zakjes, maar kies bewust

Schaam je niet voor pakjes en zakjes, maar kies bewust

Ik val maar gelijk met de deur in huis vandaag, niemand hoeft zich te verontschuldigen omdat hij of zij met pakjes of zakjes kookt. Echt niet. In koken is er geen goed of fout naar mijn mening en iedereen moet vrij kunnen zijn in zijn of haar keuze daarin. Waarom ik dit vertel is omdat ik regelmatig meemaak dat sommige mensen in mijn omgeving zich wat gegeneerd voelen als we over koken praten. Omdat zij met pakjes en zakjes koken. En dat hoeft niet. Koken draait om lekker eten met elkaar, iets voedzaams voor je gezin of wederhelft op tafel zetten. Misschien is het wel je ontspanningsmoment na je werkdag, of een taak waar je zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. Maar niemand hoeft zich te  schamen voor hoe hij of zij kookt. Dit klinkt misschien raar van een foodie, maar dit is wel hoe ik erin sta. Want tegenwoordig word er zo’n druk gelegd op alle zelf koken en hoe ongezond een pakje of zakje wel niet is, dat de balans naar mijn mening zoek raakt.

Waarom kiezen we voor een pakje of zakje?

Wat ik zie is dat de keuze voor een pakje of zakje voorkomt uit twee redenen. Gemak is de eerste. Een pakje geeft je richtlijnen waar je alleen nog maar een paar eenvoudige ingrediënten aan toe hoeft te voegen. En je kunt in de supermarkt nog makkelijk kiezen voor welk gerecht je gaat. Je hebt niet zelf een kast vol voorraad en specerijen nodig om iets op tafel te zetten. De tweede reden is vaak kennis. Een flink aantal mannen en vrouwen weten gewoon niet hoe ze bepaalde gerechten makkelijk vers kunnen maken of zijn bang dat het heel veel werk is. En soms is dat terecht en soms ook niet. Wat ik wel belangrijk vind, is een stukje bewustzijn zodat je ook voor jezelf een gedegen afweging kunt maken wanneer je voor een pakje kiest of helemaal vers kookt. En wat er daar dan voor ingrediënten in zitten.

Mijn geheim..

En ik zal je een geheim verklappen.. Zelfs ik als foodie gebruik wel eens een blik of pakje soep. Dat komt voor als ik een hele zware slopende werkdag heb gehad. Vervolgens haal ik om half 5 mijn peuterlief op van de gastouder, die dan echt niet meer zo gezellig is als we om iets voor vijf uur thuis komen. Die wil dan alles behalve meewerken. En dan kan er nog zo’n mooie zelfgemaakte maaltijd op het weekmenu staan, als mijn hoofd er niet naar staat (wat elke maand wel één of twee keer voor komt) dan ga ook ik voor makkelijk. Maar dat is dan een bewuste keuze. De dag erop probeer ik dan weer iets te maken wat lekker vers is, vol vezeltjes en groenten.

Kies bewust is dus het advies

Een verse maaltijd heeft gewoon een paar voordelen. Je weet precies wat er in zit. Geen kunstmatige stoffen en rare e-nummers om het dikker te maken of een mooiere kleur te geven. Of anti-klontermiddelen etc. En zelfgemaakte gerechten kun je vaak zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Volle vette yoghurt of misschien magere. Kokosvet of gewoon boter. Smaak telt natuurlijk mee. Verse gerechten smaken nou eenmaal anders als de smaken uit een pakje. Velen zullen met mij eens zijn dat oma’s verse gehaktballen vele malen lekkerder zijn dan de kant-en-klare gare gehaktballen uit het supermarktschap. Maar soms is die kant-en-klare gehaktbal wel handiger op zo’n slopende werkdag dan de zelfgemaakte variant. En daar schaam ik mij niet voor en dat zou jij ook niet hoeven te doen. Kern van het verhaal, kies bewust en weet wat je koopt.

Dit is waarom ik zo graag voor jullie schrijf

Bovenstaande is nou eigenlijk precies waarom ik zo graag schrijf over koken. Ik wil jullie graag laten zien dat zelf een aardappelpuree maken helemaal niet moeilijk is en dat je daar niet een arsenaal aan ingrediënten voor nodig hebt. Ik wil graag mijn kennis met jullie delen zodat jullie zelf makkelijker de keuze kunnen maken voor vers koken door mooie basisrecepten met jullie te delen. Zodat je wellicht op een gegeven moment denkt, ach die aardappelpuree, die maak ik zelf wel even. En als het een keertje tegen zit, na zo’n slopende zware werkdag met je peuter aan je been gekleefd, dan kies je op dat moment voor het gemak van een tomatensoep uit pak.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin