Welke messen je echt nodig hebt in de keuken.

Welke messen je echt nodig hebt in de keuken.

Een vraag die veel voorbij komt is welke messen je daadwerkelijk nodig hebt in de keuken. En ook hoe je een mes op de juiste manier schoonmaakt en onderhoudt. Ik geef je hierop de antwoorden en vertel je ook hoe een mes in elkaar zit en hoe je veilig kunt snijden. Want ook in de keuken geldt dat goed gereedschap het halve werk is.

Als eerste zou ik je mee willen geven. Wees niet bang voor (grote) messen. Natuurlijk kun je jezelf ermee snijden. Maar dat komt vaker doordat men het verkeerde mes gebruikt of niet de juiste handtechniek hanteert. Waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Onderaan dit artikel vertel ik je hoe je vooral ook veilig kunt snijden.

Hoe zit een mes in elkaar?

Een mes bestaat uit veel onderdelen maar ik ga ze voor dit blog niet allemaal benoemen. De twee belangrijkste delen zijn:

  • Het lemet is het metalen gedeelte wat snijd. Deze bestaat uit de snede wat het scherpe gedeelte is en de rug wat de botte bovenkant is. Vaak staat er ook een markering op die verteld wie de fabrikant is van het mes. Het lemet bepaald vaak het type mes wat je voor je hebt liggen.
  • Het heft of handvat is het gedeelte waar je het mes vasthoud. Deze kan van kunststof zijn maar ook van hout of metaal. Sommigen hebben klinknagels en anderen bestaan uit één geheel. Het is ontzettend belangrijk om je mes soepel en makkelijk te gebruiken. Hij moet goed in je hand liggen en in balans zijn. Bij een goede kookwinkel of speciaalzaak kun je altijd het mes in je hand vasthouden en zullen ze samen met je kijken of hij goed in je hand ligt.

Welke messen heb je nodig in de keuken?

In de basis heb je 4 messen echt nodig in de keuken. Later kun je natuurlijk altijd uitbreiden als je meer ervaring hebt of je gaat verdiepen in specifieke snijtechnieken zoals fileren.

Het koksmes

Het koksmes is bij uitstek het mes voor het grote snijwerk. Bijvoorbeeld voor het snijden van een hele kip in delen of het fijn snijden van een witte kool. Ook voor het fijn hakken van kruiden is dit een ideaal mes. Van de vier is dit denk ik het meest gebruikte mes.

Het broodmes

Eigenlijk spreekt dit mes al voor zich. Een mes om brood te snijden. Door de kartels houd het mes goed grip op het brood. Een koksmes drukt namelijk al snel het brood plat waarbij een broodmes er juist voor zorgt dat het brood mooi luchtig gesneden word en zijn structuur behoud. Daarnaast is een broodmes ook ideaal voor b.v. tomaten.

Het office-mes

Het office-mes is een soort mini koksmes en is een multifunctioneel mes. Het vooral gebruikt voor het kleinere snijwerk zoals bij groente, fruit en aardappelen. Denk aan het snijden van aardappelen in blokjes.

Het schilmes

Zoals het woord al zegt is dit een mesje speciaal voor het schillen van aardappelen en groente. Voor hen die de voorkeur geven aan een schilmes i.p.v. een dunschiller. Het schilmes verschilt van een office-mes door een platter snijvlak waardoor hij beter geschikt is voor schillen, ook is het lemet vaak wat kleiner dan dat van een office-mes.

Veilig snijden

Een mes blijft een scherp gevaarte waarmee je jezelf lelijk kunt verwonden. De meeste ongelukken gebeuren doordat men zich in de vingers snijd van de hand die het product vasthoud. Dit komt omdat men vaak gestrekte vingers gebruikt tijdens het vasthouden waardoor het mes makkelijk in de vingers kan snijden.

Daarom is het belangrijk om je hand, die het product vasthoud, altijd in de vom van een poezenklauw te houden. Je laat het lemet dan langs je knokkels glijden. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in je vingertoppen kunt snijden en de knokkels helpen je ook een constante dikte te snijden.

Hoe kan je het beste je messen schoonmaken en onderhouden.

Het schoonmaken van je messen doe je het beste gewoon in een sopje met afwasmiddel maar nooit in de afwasmachine. Doordat de messen in aanraking komen met ander servies, de rekken van de afwasmachine en de agressieve reinigingsmiddelen zal je mes sneller stomp worden. Daarnaast kunnen sommige messen door bijvoorbeeld het gebruik voor koolstaal gaan afgeven of het kunststof van het heft word vaal en lelijk. Ben je bang voor bacteriën zoals salmonella dan kun je altijd nog je mes afspoelen met kokend water.

Als je een mes hebt dan zal deze geleidelijk aan stomper worden. Als je in een goed koksmes investeert is het daarom bijna noodzakelijk om een aanzetstaal erbij aan te schaffen. Deze gebruik je om je messen scherp te houden. Dit noemen we het aanzetten van je mes en zorgt ervoor dat je lang plezier hebt van een scherp mes. Dit is wat anders dan slijpen. Als je mes bot is laat je hem slijpen, maar laat dit altijd doen door een gespecialiseerd bedrijf. Voor het aanzetten van je mes kun je instructies vragen bij aanschaf van je mes en aanzetstaal maar er zijn ook filmpjes te vinden hierover via de bekende videokanalen.

Heb je nog vragen over messen? Reageer dan gerust via de reacties!

Meer kook- en keukentips nodig? Kijk dan ook eens op onze kooktips pagina!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.