Afdrukken

Bouillon zelf maken

Een recept voor het zelf maken van bouillon, in dit geval een kippenbouillon

Porties 1 Liter

Ingredi├źnten

  • 4 kippenbouten
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1/4 knolselderij
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 4 kruidnagels
  • 4 blaadjes laurier
  • 5 gekneusde peperkorrels
  • 1 el. tijm gedroogd
  • 2 liter water
  • 1 snuf zout

Instructies

  1. Braad de kippenbouten aan in een ruime braadpan op hoog vuur. Ze hoeven niet gaar maar ze moeten wel een mooie gouden kleur krijgen. Als ze mooi goudbruin zijn kun je ze in een ruime soeppan doen. 

  2. Snij de prei over de lengte maar niet helemaal door. Was de prei nu goed tussen de bladeren zodat al het zand weg is. Snij de prei in grove stukken. De winterpeen hoef je alleen te wassen zodat hij zandvrij is en dan kun je ook deze in grove stukken snijden. Ik doe meestal halveren en dan in stuken van 2 a 3 cm.

  3. Snij 1/4 van de knolselderij af en was deze goed zodat ook hier al het zand vanaf is. Ik laat de schil er gewoon omheen zitten. Deze snij ik in blokken van 2 a 3 cm. Haal de schil van de uien en snij deze ook in grove stukken. Doe alle gesneden groente bij de kip in de pan.

  4. Voeg de kruiden en specerijen toe en het water. Als laatste nog een flinke snuf zout. Breng het geheel aan de kook. Als er schuim op de bouillon ontstaat kun je deze het makkelijkste met een schuimspaan eraf halen. Zet het vuur zachtjes en laat de bouillon minimaal 2 uur trekken met het deksel op de pan.

  5. Na 2 uur zal je bouillon nog steeds wat flauw smaken. Daarom is het belangrijk om je soep in te koken. Haal het deksel van de pan. Haal als eerste de kippenbouten er zo heel mogelijk uit. Zet het vuur hoog. Zo verdampt het vocht en zal de bouillon concentreren. Ik zet de timer op 10 minuten en herhaal dit tot de bouillon de gewenste smaak heeft. Waarschijnlijk zul je de bouillon een kwart tot de helft inkoken voor je de gewenste smaak hebt.

  6. Zeef de eerste keer de soep door een bolzeef zonder doek en doe de vulling in een kom. Spoel de zeef af en leg hier een passeer- of theedoek in. Zeef de bouillon nogmaals in een schone kom. De doek kun je vervolgens uitspoelen en kan dan bij de was. Je bouillon is vervolgens klaar.

  7. De vulling gebruik ik persoonlijk niet meer, omdat de groente al helemaal kapot gekookt is. Wel kun je eventuele restjes vlees er nog uit halen. Het vlees kun je gebruiken als vulling voor soep met nieuwe verse soepgroente.